Her får du mine bedste råd til at lave hastighedsoptimering af WordPress. Jeg brugt WordPress i over 10 år, og i denne guide får du mine bedste tips, til at gøre WordPress lynhurtig.
Uanset om du er begynder eller har arbejdet med WordPress i længere tid, vil du kunne finde noget brugbart i denne artikel.
Der findes tusindvis af plugins og temaer til WordPress. At alle har mulighed for at udvikle temaer og plugins er både en styrke og svaghed. Når utallige plugins og temaer skal fungere sammen, bliver din WordPress installation hurtigt langsommere.
Som begynder er det svært at finde hoved og hale i det hele – for hvad er det lige der gør netop din installation langsom. I guiden herunder finder du trin for trin guides til hvordan du gør WordPress lynhurtig.
Dit WordPress tema har stor betydning for hastigheden
Der er ikke noget som at installere et nyt tema på din WordPress hjemmeside. Herved kan siden få et gevaldigt løft og en masse nye features.
Der findes både gratis og betalte temaer til WordPress. Jeg anbefaler dog altid at gå efter et godt betalt tema. Herved er du sikker på at temaet:
- Bliver opdateret til de seneste version af WordPress
- Er responsive og herved vises korrekt på alle de mobile enheder
- Bliver vist korrekt i forskellige browsere
- Er fleksibelt og kan tilpasses dine behov
- Virker med forskellige plugins
Ud over dette vil du også få adgang til god dokumentation og support. Samtidig er du sikker på at eventuelle sikkerhedshuller bliver lukket.
Når det kommer til hastigheden, har hvert eneste element i tema en betydning. Især indlæsning af fonts og scripts fra andre hjemmesider, gør WordPress langsom. I og med der findes tusindvis af temaer, findes også både gode og dårlige betalte temaer.
Det ideelle tema er hurtigt til at indlæse og har kun de features du har brug for. En mere realistisk løsning er et tema, der har mange forskellige features, men gør det muligt at slå alt fra, som du ikke bruger.
Som nævnt under WordPress temaer anbefaler jeg StudioPress, DIVI og Avada. Astra og GeneratePress er også gode muligheder. GeneratePress er dog ikke oversat til dansk.
Når det kommer til indlæsningshastigheden klarer temaerne fra StudioPress og Astra sig bedst i test.
Begræns så vidt muligt brugen af plugins
Du har sikkert fået at vide at du ikke bør installere for mange plugins. Det er dog ikke nødvendigvis antallet der er afgørende. Det vigtigste er kvaliteten af de plugins du vælger at bruge.
Præcis som med dit tema er vigtigt at dine plugins er udviklet, med henblik på hastigheden. Jeg har selv oplevet at en enkelt plugin øgede indlæsningshastigheden med 2-3 sekunder.
På nogle af mine større WordPress sider køre jeg med 30-40 plugins installeret. Her er ligger indlæsningstiden stadigvæk et godt stykke under 1 sekund. Hvis et plugin gør din installation langsommere, kan du stort set altid finde et alternativ.
Der findes over 50.000 plugins på WordPress.org. Som begynder kan det derfor være rigtig svært at finde de bedste plugins. Se listen jeg har lavet med de bedste gratis WordPress plugins på markedet.
Deaktiver pingbacks
Da WordPress blev lanceret for mange år siden, var det en stor ting hvis en anden blog linkede til dig. WordPress gjorde det derfor muligt at oprette automatiske kommentarer, der så gjorde opmærksom på et link til blogindlægget.
Disse pingbacks anbefaler jeg at du slår helt fra. De gør både WordPress langsommere og spammer ærlig talt dit eget kommentarfelt.
I kontrolpanelet går du ind i Indstillinger –> Diskussion. Her fjerner du så fluebenene i “Tillad linkmeddelelser fra andre blogs (pingbacks og trackbacks) på nye indlæg” og “Forsøger at underrette alle blogs, der er linket til fra indlægget”.
Optimer altid dine billeder
Et sted hvor du kan hente virkelig meget, er ved at optimere dine billeder. Du skal optimere alle dine billeder, uanset hvilken type hjemmeside du har.
Har du ikke optimeret dine billeder, er det virkelig meget at hente. Ved at reducere filstørrelsen med et plugin (eller manuelt i et billedbehandlingsprogram), får dine brugere en langt bedre oplevelse.
Ifølge httparchive indlæses der i gennemsnit hele 1231 KB billeddata, på en given wordpress side. Dette er i mine øjne ganske højt, og du bør ligge under dette for de fleste af dine sider. Især fordi at flere og flere visninger sker på de mobile enheder.
Det handler om at finde en balance mellem kvaliteten og størrelsen på dine billeder. Den letteste måde at gøre det på er som sagt, med et plugin.
Der er mange forskellige at vælge imellem, men ShortPixel er et af de bedste. ShortPixel kan komprimere dine billeder i mange forskellige formater.
Det bedste format til fotografier er JPEG. Herved kan du reducere størrelsen væsentligt og samtidig have en god billedkvalitet. Du kan blot lade ShortPixel bruge standardindstillingerne, herved bliver de billeder du uploader, automatisk optimeret.
Derfor skal du have installeret et Caching plugin
Caching er helt klart den vigtigste faktor, når det kommer til at forbedre hastigheden i WordPress.
Hver eneste side du besøger på en WordPress hjemmesider, kræver en masse kald til databaser og indlæsning af forskellige scripts. Alle disse data skal så efterfølgende sendes til brugerens browser.
Alt dette tager tid at gøre, og skal som udgangspunkt gøres hver eneste gang du besøger en side eller et indlæg. Det er her caching kommer ind i billedet.
Ved at skabe nogle statiske filer i stedet for genere alle sider dynamisk, kan indlæsningstiden reduceres væsentligt.
Jeg er selv gået over til at bruge WP-fastest cache. Dette plugin er meget let at sætte op, og resultaterne er rigtig gode. Du kan også vælge at bruge et mere kompliceret plugin som W3 Total Cache, men det anbefaler jeg kun, hvis du har en specifik grund til at bruge det.
Du kan se hvilke indstillinger jeg bruger i Wp Fastest Cache lige her under.
Deaktiver Emojis i WordPress
Bruger du ikke smilies i dit indhold eller kommentarer, kan du med fordel også sætte et flueben i “Disable Emojis”. Emojis er nemlig også med til at gøre din WordPress hjemmeside lidt langsommere.
Test din WordPress side med pingdom
For at finde ud af hvad det er, der gør din hjemmeside langsom, kan du teste hastigheden på tools.pingdom.com. Herved får du en oversigt over hvor hurtigt de enkelte elementer på din hjemmeside indlæses.
Bemærk at der i alle hastighedstest opstår variationer i indlæsningshastigheden. Pingdom giver dig dog et rigtig godt billede af, præcis hvor det er du skal sætte ind.
Din hjemmeside bør kunne indlæses på under et sekund. Den letteste måde at optimere på hastigheden, er ved at eksperimentere med at deaktivere plugins. Herefter kører du så testen igen og kan se om det har gjort en forskel.
Bemærk at wordpress hosting og spille en stor rolle. At have et hurtigt webhotel er en forudsætning for at have en hurtig WordPress hjemmeside. Vil du have det allerbedste kan jeg anbefale et webhotel hos Scannet.
Din indlæsningshastighed er en ranking faktor i Google. Er din hjemmeside mega langsom, ja så vil den også blive placeret dårligere i søgeresultaterne. Dette skyldes bl.a. at Google er gået over til at fokusere mere på brugeroplevelsen.
Derfor: Optimer hastigheden og sørg herved for at dine brugere ikke forlader din side, fordi den er langsom.
Optimer din hjemmeside til Google Mobile-First
Google har to versioner af deres indeks. Mobile-First og det oprindelige desktop indeks. Tilbage i 2018 skiftede de over til Mobile-First. Dette betyder at Googlebot nu bruger den mobilvenlige version af din WordPress hjemmeside, til indeksering og ranking.
Hastigheden nu er blevet endnu vigtigere. Loades din hjemmeside langsomt på mobil, ja så vil den også få en dårligere placering i søgeresultaterne. Du skal altså sørge for din hjemmeside er responsive, indlæses hurtigt og korrekt.
For at teste om din hjemmeside er mobile friendly kan du bruge Googles Mobile Friendly værktøj. Bemærk at de fleste sider har nogle “Page loading issues”, det er dog ikke essentielt at få dem fjernet. Få eller ingen er selvfølgelig af foretrække, men mange plugins skaber disse problemer.
Konklussion
Som du kan se er der ganske mange måder du kan optimere hastigheden i WordPress. Ud over de viste metoder, kan du også gå i krig med at rydde op i dine databaser.
Med tiden kan der nemlig komme til at ligge ganske meget data, der ikke længere bruges. Her kan et plugin som WP-Optimize bruges. Dette er naturligvis ikke aktuelt, hvis du ligger på en relativt ny WordPress installation.
En hurtig hjemmeside hjælper dig med at få bedre placeringer i Google, øger dine konverteringer, får brugerne til at blive længere og sænker din bounce rate.